Anarkokapitalismissa jokaisella yksilöllä on valta päättää omasta kehostaan ja omaisuudestaan. Demokratiassa ei ole vaan poliittinen eliitti päättää.
Anarkokapitalismissa jokainen yksilö turvaa vapautensa tarvittaessa hankkimalla apua ulkopuolelta. Voi siis palkata vartiointiliikkeen tai yksityisetsivän tai jopa yksityisarmeijan tai yksityisen tuomioistuimen. Kun valtio ei riistä vapautta, vallitsee suuri vapaus.
Muut estäisivät vallan väärinkäytöksiä. Yksityisarmeija ja tuomioistuin muuttuisivat rikollisjärjestöiksi, jotka eivät nauttisi enää luottamusta.
Luottamuksen menettämisestä seuraisi se, että menettäisi asiakkaat ja joutuisi oikeustoimien kohteeksi. Aseellinen valta voisi kadota samalla tavalla kuin rikollisjärjestöllä valtiossa.
Anarkokapitalismissa valta voisi olla niin hajautunutta, että ei olisi ylivoimaista armeijaa.
Yksityiset oikeuslaitokset voisivat toimia samalla tavalla kuin valtiollisetkin rikollisia vastaan. Ilman asiakkaita yksityisarmeija voisi olla pieni ja vähävaltainen verrattuna kaupallisiin toimijoihin.
Valtio on pahin rikollisjärjestö, joka kiristää. Sen häviäminen parantaisi oikeusturvaa. Mafiat saavat rahoitusta valtioiden kieltolakien takia ja siksi niitä olisi vähemmän anarkokapitalismissa.
Anarkokapitalismi on eri asia kuin Somalian klaanijärjestelmä. Esimerkiksi Suomessa klaanijärjestelmää ei ole enää. Feodalismi on valtiollinen järjestelmä eikä muistuta paljon anarkokapitalismia. Feodalismi oli kuitenkin hajautuneempi järjestelmä kuin keskitetty valtio.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti