torstai 5. kesäkuuta 2014

Tekniikka on kaksiteräinen miekka

Martin Heidegger kirjoitti kriittisesti tekniikasta ja olen jossain määrin samaa mieltä. Tekniikan ei pitäisi vieraannuttaa ihmisiä toisista ihmisistä mutta monesti se niin tekee. Esimerkiksi Facebookin suurkäyttäjät ovat tutkimuksen mukaan onnettomampia. Tässä voi kuitenkin kysyä, kumpaan suuntaan kausaliteetti menee: käyttävätkö onnettomat Facebookia huumeena vai tekeekö Facebook onnellisista ihmisistä onnettomia. Kyseessä voi mielestäni olla myös noidankehä, jossa kausaliteetti menee kumpaankin suuntaan.

Toisaalta tekniikka tuo ihmisiä lähemmäksi toisiaan esimerkiksi matkoilla. Järkevä viestintätekniikan käyttö olisi rajata se vain sellaisiin tapauksiin, joissa tekniikasta on etua. Viestintätekniikka on toistaiseksi vielä liian kapeakaistaista verrattuna kasvokkaiseen viestintään. Työpaikalla viestintätekniikassa on kyllä se etu, että se ei välttämättä keskeytä toisen flowta.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Eläköön kapitalismi!

Kannatan liberaalia kapitalismia, koska uskon sen tuottavan eniten hyvinvointia. Liberaalilla kapitalismilla tarkoitan tasa-arvoista yksityisomistusjärjestelmää, jossa jokaisella on itsemääräämisoikeus ja yksityinen omistusoikeus.

Janne Vainio määritteli kapitalismin järjestelmäksi, jossa pääoman kasautuminen on viime kädessä tärkeintä. Minusta pääoman kasautuminen ei sentään ole tärkeintä mutta pääomakannalla on iso merkitys tuotannolle, kulutukselle ja hyvinvoinnille. Kun otetaan huomioon henkinen ja sosiaalinen pääoma, on lueteltu suurin osa talouskasvun tekijöistä. Talouskasvu suurelti määrää hyvinvoinnin.

En usko primitivismiin, jossa pääoman käyttö olisi vähäistä. Ihmiset valitsevat pääoman intensiivisen käytön, mikä mielestäni osoittaa, että primitivismi ei sovi useimmille ihmisille. Jaloillaan äänestäminen paljastaa preferenssit paremmin kuin vaaliuurnalla. Vihreässä liikkeessä on primitivismin piirteitä.

Primitivismi ei ole ainoa kapitalismin haastaja vaan sosialismi on merkittävä. Oikeastaan sosialismi ei oikein onnistu luomaan kapitalismille haastajaa vaan valtiokapitalismin, jossa valta on keskitetty pienelle keskuskomitealle ja riistetty ihmisten enemmistöltä. Sosialismi on edelleen suuressa suosiossa maailmassa, vaikka nimi on tahraantunut.

Sosialismissa on lyhytnäköisiä piirteitä eli pääomakannan kasvua vähätellään ja yritetään turhaan löytää oikotie onneen. Sosialismissa yritettiin myös pitkäjänteistä esimerkiksi viisivuotissuunnittelua mutta sekään ei onnistu keskusjohtoisena.